11 υπερδυνάμεις του εσωστρεφής παιδιού

11 υπερδυνάμεις του εσωστρεφής παιδιού

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για παιδιά που είναι εσωστρεφής:

·         Αγχώνονται

·         Δεν συμπαθούν άλλους

·         Δεν θέλουν να είναι κοινωνικοί

·         Είναι ντροπαλοί ανθρώποι

Η εσωστρέφεια δε σημαίνει απαραίτητα και αντι-κοινωνική συμπεριφορά, αλλά η διαφορετική αντίδραση προς το περιβάλλον από άλλα παιδιά. Σίγουρα δεν είσαι ντροπαλός/ή - στην πραγματικότητα, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και ντροπαλότητας. Η ντροπαλότητα εκδηλώνεται όταν φοβάσαι μην κριθείς αρνητικά. Ο εσωστρεφής άνθρωπος είναι αυτός που προτιμά ήσυχες ή λιγότερο διεργετικές καταστάσεις  - κάποιος που γεμίζει τις μπαταρίες ενέργειας του ξοδεύοντας αρκετή ώρα μόνος του.

Η κοινωνία συχνά μας λέει ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι βγαίνοντας από το καβούκι μας. Αυτό το μήνυμα αφήνει τον εσωστρεφή άνθρωπο να νιώθει ότι είναι ο μόνος που χρειάζεται να καθίσει ήσυχα με τις σκέψεις του. Αλλά, η εσωστρέφεια είναι πολύ πιο συνηθισμένη από αυτό. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι μέχρι και ο μισός πληθυσμός είναι εσωστρεφείς. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις 30 μαθητές στην τάξη σου, γύρω στους 15 από αυτούς μπορεί κάλλιστα να είναι εσωστρεφείς! Και ο καθένας τους έχει υπερδυνάμεις.

Παρακάτω ακολουθούν 11 υπερδυνάμεις εσωστρεφείς παιδιών:

1.       Ουσιαστικές φιλίες

Μπορεί να νιώθεις φορτισμένος/η ή κουρασμένος/η σε μεγάλα ή θορυβώδης πάρτι, αλλά προτιμάς να αφιερώνεις χρόνο με λίγους στενούς φίλους. Είσαι πολύ καλός/η ακροατής, και τείνεις να δημιουργείς στενές και ουσιώδες φιλίες.

2.       Φανταστικός/ή αναγνώστης και συγγραφέας

Ο εσωστρεφής άνθρωπος τείνει να αγαπά το διάβασμα ως μέρος της ήσυχης του ώρας. Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο καλύτερα γράφεις! Το διάβασμα σου δίνει έμπνευση και καλύτερη χρήση της λεκτικής γλώσσας.

Οι γραπτές εργασίες με αυστηρά χρονικά περιθώρια μπορεί να μην είναι το δυνατό σου σημείο, αφού σου αρέσει να έχεις το χώρο να σκεφτείς σχολαστικά τα επιχειρήματα σου πριν αρχίσεις να τα γράφεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχεις την ικανότητα να γράφεις ιστορίες με λεπτομερής περιγραφές των χαρακτήρων, το περιβάλλον και τις διαμάχες. Όπως , άλλωστε είπε και ο Ισαάκ Ασίμοβ, ο δημιουργικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας του “I, Robot” «Το γράψιμο, για εμένα, είναι απλά να σκέφτομαι μέσα από τα δάχτυλα μου».

3.       Προσεκτικός/ή και ευσυνείδητος/η

Πληροφορίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ταξιδέψουν μέσω του εσωστρεφής μυαλού σε σύγκριση με τον εξωστρεφής. Τείνεις να κάνεις ένα βήμα πίσω, μελετώντας νέες καταστάσεις πριν προχωρήσεις, δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να κάνεις σωστές επιλογές.

4.       Φανταστικές ιδέες

Δίνοντας στον εαυτό σου χρόνο να είναι ήσυχος/η, ακούγοντας τις σκέψεις σου, έχεις αρκετές ενδιαφέρον ιδέες που μπορεί να έχανες αν ήσουν συνεχώς σε θορυβώδης καταστάσεις. Συνέχισε να ακούς τον εαυτό σου!

5.       Ικανός/ή ηγέτης

Μπορεί αυτό να σε ξαφνιάζει, αλλά έχεις φανταστικές ηγετικές ικανότητες! Οι εσωστρεφής ηγέτες προβάλλουν ηρεμία σε στιγμές πανικού, σκέφτονται πριν μιλήσουν, και ρωτούν εξαιρετικές ερωτήσεις. Αυτές είναι σφραγίδες ενός αποτελεσματικού ηγέτη. 

6.       Ταλαντούχος/α στις επιλύσεις προβλημάτων

Έχεις μεγαλύτερη και πιο πυκνή φαιά ουσία στον προμετωπιαίο σου φλοιό (το μέρος του εγκεφάλου που δίνει εντολές - είναι υπεύθυνο για την περίπλοκη επίλυση προβλημάτων, επεξεργασία πληροφοριών και λήψη αποφάσεων) σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς ανθρώπους. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια πρόκληση, ευδοκιμείς μέσα από την ενέργεια του μυαλού σου, βρίσκοντας σχολαστικές λύσεις.

7.       Παρατηρητικότητα

Στους εσωστρεφείς ανθρώπους αρέσει να ξοδεύουν χρόνο με τις σκέψεις τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει σκέψεις για οτιδήποτε - όπως παρατηρώντας και εξερευνώντας το περιβάλλον σου. Αφού ως εσωστρεφής σκέφτεσαι σχολαστικά τις καταστάσεις και τείνεις να δημιουργείς εναλλακτικούς κόσμους στο μυαλό σου, τείνεις επίσης να θυμάσαι γεγονότα και λεπτομέρειες ακόμα πιο έντονα.

8.       Αξιόπιστος/η

Πολύ πιθανό είναι, έστω κι αν δεν το δείχνουν πάντα, οι ενήλικες στη ζωή σου πιστεύουν, εκτιμούν και βασίζονται στην αξιοπιστία σου. Είσαι οργανωμένος, κρατείς τις υποσχέσεις του, και σκέφτεσαι τις πράξεις σου πριν τις κάνεις!

9.       Δίκαιος/η

Είσαι φανταστικός ακροατής και τείνεις να ακούς όλους τους εμπλεκόμενους πριν κρίνεις μια κατάσταση. Σε όλους μας αρέσει να έχουμε ένα φίλο/μια φίλη που θα ακούσει πραγματικά τι έχουμε να πούμε, και θα μας δώσει δίκαιη γνώμη του/της. Είσαι εξαιρετικός/ή στο να ακούς με όλο σου το μυαλό, και όχι μόνο τα αυτιά σου.

10.   Ειρηνικός/ή

Αντί να δημιουργείς διαφωνίες ή καβγάδες με άλλους, προτιμάς να σκεφτείς πως καλύτερα να εξηγήσεις τον τρόπο σκέψης σου χρησιμοποιώντας λέξεις. Τείνεις να λύνεις ένα καβγά μέσω διαλόγου, αντί σωματικής διαμάχης - ο εσωστρεφής είναι αυτός που συνήθως θα ηρεμίσει τους άλλους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν ενθουσιάζεσαι ή τρελαίνεσαι μερικές φορές, αλλά τείνεις να παραμένεις ήρεμος/η και να βοηθάς τους γύρω σου, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις.

11.   Αυτογνωσία

Όπως ήδη είπαμε, σου αρέσει να περνάς χρόνος μόνος/η σου, και απολαμβάνεις να ακούς τις σκέψεις σου - έτσι γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, και πως διάφορα πράγματα σε επηρεάζουν. Ξοδεύοντας χρόνο σκέφτοντας ποιος/ποια είσαι, και τι είναι σημαντικό για εσένα, είναι καλός τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναπτυχθεί.

Πρώτα μαθαίνουμε τα συναισθήματα, μετά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε

Πρώτα μαθαίνουμε τα συναισθήματα, μετά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε

Αποφύγετε αυτές τις 5 φράσεις σε παιδιά που βιώνουν άγχος

Αποφύγετε αυτές τις 5 φράσεις σε παιδιά που βιώνουν άγχος