Άγχος: 5 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας

Άγχος: ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα, που ωστόσο επηρεάζει τόσο έντονα τη λειτουργικότητα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Παρακάτω ακολουθούν 5 τρόποι που μπορείτε ως γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας όταν νιώθει άγχος.

Αναγνωρίστε όταν το παιδί σας νιώθει άγχος

Πολλές φορές παιδιά νιώθουν άγχος, και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το συναίσθημα που νιώθουν είναι όντως άγχος.

Συχνά είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε το άγχος μέσα από έντονες αντιδράσεις όπως ο πανικός, τρέμουλο ή ιδρώτας - αυτό είναι πιο ξεκάθαρα άγχος. Αλλά μερικές φορές το παιδί μπορεί να φαίνεται ευέξαπτο, να εκδηλώνει θυμό ή να αρνείται να πάει σχολείο. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί δε θέλει να πάει σχολείο επειδή φοβάται, και μπορεί να μην ξέρει πως ή δεν έχει ακόμα αναπτύξει το λεξιλόγιο ή κατανόηση να εκφράσει γιατί δε θέλει να πάει σχολείο.

Θυμίστε τους ότι το άγχος είναι φυσικό συναίσθημα

Δεύτερο στοιχείο που είναι υψίστης σημασίας, είναι να επικυρώσουμε το συναίσθημα. Άρα να μπορούμε να αποδεχθούμε ότι «έχω την αίσθηση ότι νιώθεις άγχος. Αυτό είναι εντάξει και απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά ας σιγουρευτούμε ότι μπορείς να το διαχειριστείς με ένα υγιές τρόπο».

Επηρεάζετε το παιδί σας, γι’ αυτό παραμείνετε ήρεμοι

Αναπτύσσοντας τη δεξιότητα να παραμένουμε εμείς οι ίδιοι ήρεμοι είναι επίσης αναγκαίο. Τα παιδιά μας επηρεάζονται από τη δική μας συναισθηματική κατάσταση - ειδικά αν νιώθουμε άγχος επειδή αυτά νιώθουν άγχος.

Σκοπός μας είναι να αποτελούμε δυνατά θεμέλια για τα παιδιά μας - το ασφαλές μέρος τους, κάποιο που είναι συνεπής, συναισθηματικά παρόν και ήρεμος. Σκεφτείτε την αντίδραση του παιδιού που έχει απέναντι του ένα ήρεμο και συναισθηματικά παρόν γονέα, σε σύγκριση με κάποιο που δείχνει έντονο άγχος.

Τα παιδιά μας επηρεάζονται τόσο έντονα από τη δική μας συναισθηματική κατάσταση, ας λοιπόν τους δώσουμε αυτό που χρειάζονται - ηρεμία.

Διδάξτε στα παιδιά ασκήσεις χαλαρότητας, όπως βαθιές αναπνοές

Μια εναλλακτική ιδέα είναι να μάθετε στα παιδιά σας ασκήσεις χαλαρότητας, όπως βαθιές αναπνοές - τουλάχιστον 10 την κάθε φορά. «Ας πάρουμε βαθιές εισπνοές, μετρώντας μέχρι το 8, και μετά εκπνέοντας αργά, μετρώντας μέχρι το 8». Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά συνήθως, 10 αναπνοές είναι αρκετές.

Μπορείτε την ίδια ώρα να τους καθοδηγήσετε να σκέφτονται ένα γαλήνιο μέρος. Θα μπορούσε να είναι οικογενειακές διακοπές, η θάλασσα, ή ένα εναλλακτικό μέρος που το παιδί βρίσκει γαλήνιο.

Συμβουλευτείτε ένα ειδικό

Αν έχετε προσπαθήσει να εφαρμόσετε όλες τις εισηγήσεις και βρίσκετε το παιδί σας ακόμα να δυσκολεύεται, ή αν συνεχίζει να είναι σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα του, και χρειάζεται επιπρόσθετη βοήθεια πέρα από όσο μπορείτε να βοηθήσετε ως γονείς, θα ήταν βοηθητικό να μιλήσετε με το παιδίατρο σας ή ένα ειδικό ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε αυτές τις δυσκολίες με ένα πιο κλινικό τρόπο.