Ο ψυχολόγος του σήμερα

Για πολλούς οι οποίοι δεν έχουν βιώσει συμβουλευτική, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η εμπειρία τους ή η κατανόηση τους για αυτό μπορεί να είναι ότι είναι υπερβολικά αναλυτική, βαρετή, ή και επικριτική. Μπορεί επίσης να σκεφτούν ότι δεν είναι χρήσιμη ή στοχευμένη αφού κάποιος κάθεται σε μια καρέκλα απέναντι σου μουτζουρώνοντας σε ένα σημειωματάριο καθώς λέει «μμμμ» και «αχάμ» ενώ εσύ μοιράζεσαι τον πόνο και τους φόβους σου. Μια φιγούρα εξουσίας που σου λέει τι να κάνεις.

Ένα άτομο που αντιδρά κενά, δημιουργώντας μακριές στιγμές αμήχανης ησυχίας που νιώθεις ότι πρέπει να γεμίσεις με νευρικές συζητήσεις. Κάποιος στον οποίο ξοδεύεις αρκετά λεφτά να δεις, αλλά δεν σε βοηθά πραγματικά να βρεις το δρόμο σου.

Ένα άτομο που μπορεί να φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας. Που να μην αναγνωρίζει την επίδραση της καταγωγής, φύλου, σεξουαλικότητας, οικογενειακής κατάστασης και πολλά άλλα στοιχεία που μπορεί να φέρνεις μαζί σου.

Αυτή δεν είμαι εγώ. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ψυχολόγοι που γνωρίζω δεν είναι έτσι. Οι ψυχολόγοι σήμερα είναι κυρίως γεμάτοι στοργή και κατανόηση, που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν μαζί σου. Είναι ευθύς. Είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τις δυσκολίες και προκλήσεις που περνάς, που συχνά αγνοούνται. Χρησιμοποιούν την επιστήμη για να σε καθοδηγήσουν προς τη διαδικασία επούλωσης και εσωτερικής ειρήνης.

Δεν είναι φιγούρες εξουσίας. Είναι ανθρώποι όπως εσύ. Και είναι πρόθυμοι να το παραδεχτούν.

Με τις δικές μου εμπειρίες στη θεραπεία, αυτοί είναι οι ψυχολόγοι που με έχουν βοηθήσει περισσότερο. Δεν εστιάζουν τη θεραπεία στον εαυτό τους, σίγουρα όμως υπάρχουν μέσα στις εμπειρίες σου. Γελούν μαζί μου, ή μοιράζονται μαζί μου πως θα περάσουν τις γιορτές. Σύντομες στιγμές που με θυμίζουν ότι είναι εντάξει και εγώ να είμαι άνθρωπος.

Για αυτό το λόγο δεν με πειράζει να μοιραστώ μαζί σας ότι έχω ένα σκύλο στο σπίτι, ή ότι είχα ένα γάμο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Είχα και εγώ θλίψη, πόνεσα και εγώ ως παιδί και σίγουρα ως έφηβος πέρασα και εγώ δυσκολίες. Βιώνω και εγώ άγχος κάποτε. Ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη ούτε και για εμένα.

Είμαι ψυχολόγος, αλλά είμαι και άνθρωπος, γυναίκα, σύντροφος, φίλη, και κόρη.