Σχολείο: 10 συμβουλές για την προώθηση ψυχικής υγείας

Οι must-αγορές για το σχολείο πλέον αποτελούν μάσκες προσώπου και απολυμαντικό χεριών φέτος. Θέλοντας να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είναι, όχι μόνο σωματικά αλλά επίσης κοινωνικά και συναισθηματικά έτοιμα τη νέα τους πραγματικότητα - 10 συμβουλές για την προώθηση της ψυχικής υγείας.

  1. Δείξετε ηρεμία. Τα παιδιά θα απορροφήσουν το άγχος και τις ανησυχίες από τους ενήλικες στον περίγυρο τους, γι 'αυτό φροντίστε να αντιμετωπίσετε τα δικά σας συναισθήματα και φόβους για το σχολείο. Οι γονείς είναι οι “αρχικοί συν-ρυθμιστές”, οι πρώτοι δάσκαλοι του τρόπου διαχείρισης των δύσκολων συναισθημάτων. Είτε είμαστε σε σχολικά κτίρια με φυσική παρουσία είτε όχι, υπάρχουν κάποιοι φόβοι για την σωματική κοινωνικοποίηση μας με άλλους. Εάν ο γονέας κρατήσει θετικό τόνο, το παιδί θα ακολουθήσει.

  2. Συζητήστε με το παιδί σας για την ασφάλεια με τρόπο που μπορεί να καταλάβει. Κρατήστε τη συζήτηση απλή και κατάλληλη για την ηλικία του κάθε παιδιού. Ενημερώστε το παιδί ότι η νέoi δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα, αλλά προς το παρόν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Όπως λέγεται συχνά, «Αυτό θα περάσει επίσης».

  3. Ορίστε ένα δομημένο ημερήσιο πρόγραμμα. Ορίστε ώρα αφύπνισης και ύπνου που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας (8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ). Ας μη ξεχνάμε ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο λόγω της ταχείας ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου.

  4. Περιορίσετε την έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο υψηλός χρόνος έκθεσης σε οθόνη και χρήσης ηλεκτρονικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνική απόσυρση. Επιμείνετε με τα όρια σας και το παιδί σας θα προσαρμοστεί. Σκεφτείτε να κρατείτε το φορτιστή του τηλεφώνου/υπολογιστή/tablet του παιδιού σας στο δωμάτιό σας όλη τη νύχτα για να αποτρέψετε την πρόσβαση αργά το βράδυ.

  5. Προγραμματίστε το οικογενειακό γεύμα χωρίς ηλεκτρονικά είδη, είτε είναι απλά ένα σάντουιτς, το μεσημεριανό γεύμα ή ένα πιο επίσημο δείπνο.

  6. Μείνετε ενημερωμένοι με το σχολείο του παιδιού σας σχετικά με τις αλλαγές και τις προφυλάξεις που θα λάβει. Συζητήστε αυτές τις διαδικασίες με το παιδί σας και βοηθήστε το να εξασκηθεί εάν εισαχθούν νέοι κανόνες. Ενημερώστε το παιδί σας ότι αυτές οι αλλαγές είναι ο τρόπος του σχολείου να είναι προληπτικός για να διατηρήσει όλους υγιείς.

  7. Συζητήστε σαφείς προσδοκίες για το παιδί σας όταν βρίσκεται στο σχολείο (συμπεριφορά, συμμόρφωση με την ασφάλεια και περιορισμούς υγιεινής, και ακαδημαϊκοί στόχοι).

  8. Μοντελοποιήστε και συζητήστε θετικούς τρόπους για το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εάν είναι μικροί, τα βίντεο και τα βιωματικά βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξηγήσετε περίπλοκα συναισθήματα. Δώστε στο παιδί σας πραγματικά παραδείγματα για το πότε εσείς φοβηθήκατε, απογοητεύσατε ή ενθουσιαστήκατε και πώς αντιμετωπίσατε αυτά τα συναισθήματα.

  9. Κάντε εξάσκηση με χαλαρωτικές τεχνικές με το παιδί σας (τεχνικές αναπνοής, προσοχή, αφιερώστε λίγο χρόνο). Βεβαιωθείτε ότι είναι χρήσιμες και κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας. Σκεφτείτε απλές ασκήσεις αναπνοής όπως bubble breathing, finger breathing και hot chocolate breathing. Η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση και εφαρμογή είναι χρήσιμη για τα μικρότερα παιδιά.

  10. Δείξτε ενθουσιασμό για το σχολείο! Θυμίστε στους μαθητές και στα παιδιά σας τη χαρά της μάθησης και του να βλέπουν τους φίλους και αγαπημένους τους δασκάλους. Είτε αυτό συμβαίνει με τη φυσική πράξη όταν περπατούν σε ένα σχολικό κτίριο είτε περπατούν στο τραπέζι της κουζίνας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και ενθουσιασμένοι να ξεκινήσουν το σχολείο.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι οι γονείς και οι μαθητές να ανησυχούν για το σχολείο φέτος. Ωστόσο, η προετοιμασία και η ενημέρωση βοηθά στη μείωση του άγχους και του φόβου. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να κρατήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά σας.