Το παιδί και η Σωματική τιμωρία: Αποτελεσματικότητα;

Αυξανόμενος αριθμός ερευνών βρίσκουν ότι η σωματική τιμωρία δε φέρνει θετικά αποτελέσματα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, με ομάδα 67,000 γιατρούς, εισηγείται ότι οι ίδιοι οι παιδίατροι είναι ενάντια στη σωματική τιμωρία προς τα παιδιά. Η σωματική τιμωρία χαρακτηρίστηκε ως «μη κακόβουλο χτύπημα ανοιχτής παλάμης με πρόθεση την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού», ενθαρρύνοντας την αποφυγή αυτής της ταπεινωτικής, τρομακτικής και απειλητικής μορφής συνέπειας.

Γονείς, μη ξεχνάτε ότι μια από τις σημαντικότερες σχέσεις που έχουμε ως άνθρωποι, είναι η σχέση μεταξύ εμάς και των γονέων μας. Καταλαβαίνουμε λοιπών την ανάγκη να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε το φόβο και τη βία σε αυτή την μοναδική σχέση.
Η σωματική τιμωρία, όσο μικρή και να είναι, έχει αποδειχθεί να σχετίζεται με αυξημένους ρυθμούς επιθετικότητας στα παιδιά, καθιστώντας πιο πιθανό να δείχνουν προκλητικές συμπεριφορές στο μέλλον. Μη ξεχνάτε, τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους άλλους! «Αν είναι εντάξει για το γονιό μου να με χτυπά όταν κάνω κάτι που δεν του αρέσει, γιατί να μη χτυπήσω και εγώ τον αδελφό/συμμαθητή μου όταν κάνει κάτι που δεν μου αρέσει;». 
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος πειθαρχίας για τα παιδιά; Η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία και ιδιοσυγκρασία του ίδιου του παιδιού.

Η αποτελεσματική πειθαρχία συνεπάγεται αρχικά με την ενσυναίσθηση αλλά και την κατανόηση του τρόπου μεταχείρισης του κάθε παιδιού ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο - μαθαίνοντας του τρόπους ηρεμίας όταν νιώθει υπερβολικά φορτισμένο.

Άλλα παραδείγματα αποτελεσματικής πειθαρχίας συμπεριλαμβάνουν επιβράβευση θετικής συμπεριφοράς, η χρήση των timeout, η κατάργηση προνομίων (ή αγαπημένων παιχνιδιών) και η καθιέρωση ξεκάθαρης σχέσης μεταξύ συμπεριφοράς και συνέπειας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι πρωταγωνιστικό λόγος που σας καθοδηγεί είναι πάντα το καλύτερο για το παιδί. Αν το ίδιο το παιδί δεν εμπιστεύεται το γονιό του τότε πόσο πιθανό είναι να κάνει ότι του ζητά ο γονιός του;