Η “επιδημία” του Overparenting

Overparenting ή Helicopter parent χαρακτηρίζεται ως ο γονιός ο οποίος είναι υπερπροστατευτικός και δεσμεύεται υπερβολικά στην καθημερινότητα του παιδιού του, τυπικά με την επιθυμία να το προστατέψει από δύσκολες καταστάσεις ή να το βοηθήσει να πετύχει.

Παραδείγματα του overparenting συμπεριλαμβάνουν οδηγίες σε ένα παιδί πως να παίζει σωστά, βουρτσίζοντας τα δόντια για ένα 10-χρονο παιδί το οποίο είναι απόλυτα ικανό να το κάνει μόνο του, ολοκληρώνοντας τα μαθήματα ή εργασίες του παιδιού για το σχολείο, ή κόβοντας το φαγητό του 16-χρονου εφήβου.

Ο γονιός ο οποίος είναι δεσμευμένος στη ζωή του παιδιού του δεν είναι κακός γονιός. Μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να χτίσει στενότερη σχέση με το παιδί του, όπως και να αυξήσει τις πιθανότητες του να είναι πετυχημένος ενήλικας.

Ποια λοιπόν η διαφορά με το overparenting; Έρευνες δείχνουν ότι οδηγεί σε κάποια μορφή ψυχολογικής βλάβης. Έρευνες βρίσκουν συσχέτιση μεταξύ του helicopter parenting και χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους, ή και φαρμακευτικής αγωγής για άγχος ή κατάθλιψη. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός κατάθλιψης και άγχους σε εφήβους και νέους συμβαδίζει με τους ρυθμούς κατάθλιψης και άγχους σε ανήλικους φυλακιζόμενους. Άλλες έρευνες προτείνουν ότι παιδιά overparenting γονέων δεν είναι όσο δεκτικοί σε νέες ιδέες, και δείχνουν χαμηλότερη ευχαρίστηση στη ζωή.

Το μήνυμα που μας αφήνουν αυτές οι έρευνες είναι το ίδιο: τα παιδιά χρειάζεται να λειτουργήσουν και να προχωρήσουν ανεξάρτητα, χωρίς συνεχή επίβλεψη. Πρέπει να προσπαθήσουν, και πρέπει να αποτύχουν. Και όταν αποτύχουν, και ψάχνουν ένα γονιό να τους διορθώσει το λάθος τους, χρειάζονται να ακούσουν τις λέξεις «πρέπει να το λύσεις μόνος σου».

Ο γονέας ο οποίος ανταποκρίνεται σωστά στις ανάγκες του παιδιού του, του μαθαίνει τη σημαντικότητα της σκληρής δουλειάς, ότι το ίδιο το παιδί είναι ικανό να πετύχει από μόνο του, να λύνει προβλήματα με δική του πρωτοβουλία, έτσι χτίζοντας και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Αυτό σχετίζεται σε καλύτερη συναισθηματική ισορροπία, αλλά και ακαδημαϊκή επιτυχία.

Πιστέψετε στις δυνατότητες των παιδιών σας! Έτσι θα πιστέψουν και οι ίδιοι ... και τότε θα λάμψουν!