Συμβουλές διαχείρισης άγχους σχετικά με τον Κορονοϊό

Τις τελευταίες βδομάδες έχει δηλωθεί και παρατηρηθεί αύξηση άγχους σχετικά με τον Κορονοϊό, ειδικά τις τελευταίες μέρες αφού έχει αρχίσει να επηρεάζει όλους μας σε πιο προσωπικό επίπεδο.

Πριν εισηγηθώ τις στρατηγικές διαχείρισης άγχους συγκεκριμένα με τον Κορονοϊό, αφήστε με να αναφερθώ στις επιπτώσεις στο μυαλό και σώμα μας, καθώς παρατηρούμε τα επίπεδα άγχους να αυξάνονται. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πως να χρησιμοποιήσετε τα πλεονεκτήματα του άγχους, και πως να βοηθήσετε τον εαυτό σας όταν νιώθετε “πνιγμένοι” από το άγχος.

Ένας βαθμός άγχους είναι φυσιολογικός

Αρχικά θα αναφερθώ στο πόσο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ είναι να νιώθουμε άγχος σε περιόδους αβεβαιότητας. Αυτή τη στιγμή, ανησυχούμε για τη σωματική και ψυχική υγεία τόσο του εαυτού μας, της οικογένειας μας αλλά και της κοινότητας μας. Προσθέτοντας και την αβεβαιότητα, είναι αναμενόμενο κάποιος να νιώθει λίγο (ή αρκετό) άγχος.

Τι συμβαίνει στο Μυαλό και Σώμα μας;

Η αμυγδαλή, ένα μέρος στο κέντρο του εγκεφάλου μας, είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση κινδύνων και απειλών. Η αμυγδαλή βεβαιώνει την ασφάλεια μας παρακολουθώντας ενδείξεις κινδύνου. Λαμβάνει πληροφορίες από τις 5 αισθήσεις - και αν εντοπίσει κάποιο κίνδυνο, στέλνει αμέσως “σήμα” στον υπόλοιπο εγκέφαλο και το σώμα ότι υπάρχει πιθανή απειλή.

Το νευρικό σύστημα αποκρίνεται στην αντίληψη κινδύνου στέλνοντας τον εγκέφαλο και σώμα προς την αντίδραση πάλης ή φυγής.

Αυτές οι επιδράσεις είναι σημαντικές και απαραίτητες για την επιβίωση μας απέναντι σε απειλές και κινδύνους. Άρα σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα της αμυγδαλής. Έστω κι αν μερικές φορές δε φαίνεται απαραίτητη.

Πότε να χαλαρώσουμε;

Έχοντας εφαρμόσει τις απαραίτητες προφυλάξεις υγείας, και κάνει τις κατάλληλες τροποποιήσεις στην καθημερινότητα σας, κρατώντας απόσταση μεταξύ εσάς και άλλους, και μένοντας μακριά από ευάλωτους πληθυσμούς - είναι ώρα χαλάρωσης.

Πως χαλαρώνω;

Αν έχετε παραμείνει σε φαύλο κύκλο άγχους ή πανικού, η αμυγδαλή σας μπορεί να χρειάζεται λίγη βοήθεια και ενθάρρυνση για να ηρεμίσει. Χρειάζεται να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο εκτός του κίνδυνου για να λάβει το μήνυμα ότι είστε ασφαλής αυτή τη στιγμή.

Χρησιμοποιώντας ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθάτε την αμυγδαλή σας να παραμείνει υπάκουη στις εντολές σας. Επικεντρώνοντας την προσοχή σας μακριά από τον κίνδυνο, προς κάτι ουδέτερο ή θετικό θα βοηθήσετε άμεσα να ηρεμίσει το σύστημα σας.

Βοηθήστε άμεσα τον εγκέφαλο και σώμα σας να ηρεμίσει, εφαρμόζοντας μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές.

1. Περιορίστε την έκθεση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Παραμένοντας ενήμεροι είναι σημαντικό. Σας αφήνει να πάρετε σημαντικές αποφάσεις βοηθώντας εσάς και την οικογένεια σας να παραμείνετε ασφαλείς. Επιλέξτε 2 αξιόπιστες πηγές και ελέγχετε μια φορά την ημέρα. Προσαρμόστε κατάλληλα την καθημερινότητα σας και κλείστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η συνεχής και καθημερινή σύνδεση με τα μέσα για τον Κορονοϊό δε βοηθά το νευρικό μας σύστημα.

2. Να κάνετε σκόπιμες σκέψεις και λέξεις

Έχοντας λάβει την ενημέρωση της ημέρας, πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις και πράξει ανάλογα, πάρτε σκόπιμες αποφάσεις για το χρόνο που αφιερώνετε σκέφτοντας για τον Κορονοϊό και συζητώντας το με άλλους. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αμυγδαλή σας ανταποκρίνεται σε αυτά που σκέφτεστε και συζητάτε.

3. Δώστε προσοχή στις 5 αισθήσεις σας

Προσέξετε τι συμβαίνει στο περιβάλλον σας. Προσέξετε τα χρώματα, τις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές και θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεστε.

4. Μείνετε στο Εδώ και Τώρα

Αν έχετε κολλήσει σε μια αρνητική επανάληψη αγχώδης σκέψεων, συναισθημάτων και αισθήσεων, πιθανό είναι να βιώνετε μερική “πειρατεία” αμυγδαλής. Αυτό μάλλον θα σας οδηγήσει προς σκέψεις “χειρότερου σενάριου”. Δίνοντας προσοχή στην παρούσα στιγμή, οδηγείτε άμεσα το μυαλό σας πίσω στην ασφαλής παρούσα στιγμή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας ερωτήσεις όπως “Τι είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή;” ή “Τι είναι εντάξει τώρα;“

5. Αποσπάστε την προσοχή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποσπάσετε τον εαυτό σας. Θυμάστε, αν η αμυγδαλή σας ανταποκρίνεται σε αυτό που δίνετε την προσοχή σας, τότε ας ξεχαστούμε από αυτό που μας προκαλεί άγχος! Δείτε μια ταινία που σας δίνει ευχάριστα συναισθήματα, όπως μια ρομαντική κωμωδία ή κωμωδία, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, περάστε χρόνο με το σκύλο σας, ή μιλήστε τηλεφωνικώς με ένα φίλο σας (και συζητήστε για κάτι εκτός του ιού).

6. Ευχαριστήστε την αμυγδαλή

Μπορούμε όλοι να εκτιμήσουμε την πρόθεση της αμυγδαλής. Προσπαθεί απλά να κρατήσει εσάς και όλους μας ασφαλείς. Αν προσέξετε ότι η αμυγδαλή σας έχει κυριεύσει, τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην καρδιά σας και το άλλο στο στομάχι σας και πέστε “Έχω ήδη λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις σήμερα. Ευχαριστώ που με προσέχεις. Θα επικεντρωθώ σε κάτι άλλο τώρα”.

7. Να είστε ευγενικοί προς τους άλλους

Αν ξέρετε κάποιο που είναι σε καραντίνα, επικοινωνήστε μαζί του και επεκτείνετε συναισθηματική στήριξη ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ. Τηλεφωνήστε, FaceTime, e-mail ή στείλτε μήνυμα. Πέστε τους ότι τους σκέφτεστε. Συνεχίστε να παραμένετε συνδεδεμένοι και φροντίστε την ομάδα στήριξης σας.

8. Ανακαλύψετε την ανθεκτικότητα σας

Σκεφτείτε τα συναισθηματικά, πνευματικά ή σωματικά εμπόδια που ξεπεράσατε στο παρελθόν. Τι αντιμετωπίσατε και κυριεύσατε; Έχοντας τα καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σας, χρειάστηκε να ξεπεράσετε μερικά εμπόδια. Να θυμάστε ότι η ίδια δύναμη που σας έφτασε μέχρι εδώ, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε και αυτό τώρα.

9. Ζητήστε βοήθεια από κάποιο ειδικό

Αν έχετε προσέξει ότι το άγχος σας έχει εκτοξευθεί, και δεν μπορείτε να το απογειώσετε, αναζητήστε τη στήριξη και βοήθεια ενός έμπιστου ειδικού να σας βοηθήσει.